måndag 24 november 2014

Morotslimpor, mjölkproteinfria

Var på sopplunch med några väninnor och till detta bakade jag bröd. Utan mjölkprotein då en av väninnorna äter mjölkproteinfri kost.
Hittade ett grundrecept men gjorde om det lite,  tillsatte morot,  olivolja, brödkrydda samt bytte ut lite av vetemjölet mot fint rågmjöl. Lite nyttigare, lite godare.
Såklart kunde jag inte låta bli att "slå in" dem lite också :)
En till lunchen och en som inflyttningslimpa då värdinnan nyligen köpt hus :)





Morotslimpor
50 gram jäst
5 dl vatten
0,25 dl olja
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
1 morot
3 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl

Blanda jästen med vattnet, ha vattnet kallare än 37 grader då degen blir varm när man blandar den för att få upp glutentrådar och få ett luftigt bröd. Ha sen i alla ingredienser, mjölet sist och sikta gärna ner det för att motverka mjölklumpar. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen tills den blir blank och släpper bunkens kanter. Degen ska gärna vara lite klibbig.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Forma till två limpor. Jäs bröden ca 30 minuter. Skåra med kniv, pensla med lite vatten och strö på sesamfrön.
Grädda 225 grader va 30-35 minuter.

1 kommentar: