Köpte denna ring med texten Mormor på och knöt ett makraméarmband som min mamma, Jacks mormor, ska få. På youtube finns det bra videos på hur man knyter makramé. Så enkelt och så fint!
tisdag 28 april 2015
torsdag 23 april 2015
Chokladsockerkaka m kaffeglasyr
En sockerkaka med kaffeglasyr, nästan som mockarutor men här i sockerkakstappning. Jag gjorde hela kakan med glasyr och allt, sen skar jag den i bitar och frös in. Smakade perfekt när den tinat och glasyren höll sig som den var. Jag gillar att ha lite fikabröd i frysen, man vet ju aldrig när man får fikabesök :)
Chokladsockerkaka med kaffeglasyr
2 ägg
0,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bankpulver
2 msk kakao
50 gram smält smör.
Vispa ägg och sockret poröst. Blanda de torra ingredienserna och mixa ner försiktigt, ha sist i smöret som svalnat något. Häll i bröad avlång form och grädda i 200 grader ca 15 minuter.
När den svalnat ha på glasyren och strö på kokos.
Kaffeglasyr
25 gram smält smör
1,5 dl florsocker
1,5 msk kakao
3 msk starkt kaffe
Kokos
tisdag 21 april 2015
måndag 20 april 2015
Blåbärsrutor med smul
Dessa fantastiska blåbärsrutor kommer från Från Roy Fares bok United States of Cakes. De är enkla att göra och man kan välja att skära dem i hur små, eller stora, bitar man vill. Jag ser verade mina med vaniljsås, men lite glass till är inte heller fel. Dessa kommer jag garanterat att göra igen.
Bara kolla på den härliga blåbärsfyllningen!! |
Rutorna redo! |
Roys blåbärsrutor
Deg + smuldeg
Deg + smuldeg
200 gram smör
210 gram strösocker
375 gram vetemjöl
5 gram bakpulver
1 ägg
1 tsk malen kanel
Smöra en form ca 22x30 cm och fäst bakplåtspapper i den.
Skär det rumsvarma smöret i tärningar och blanda ner övriga ingredienser, se till att bakpulvret är noga blandat med mjölet. Ha ner hälften av degen i formen och jämna till ytan.
Gör blåbärsfyllningen.
Blåbärsfyllning
100 gram strösocker
8 gram maizena majsstärkelse
1 citron, skal från hela saft från halva
500 gram färska blåbär (jag hade frysta som jag lät tina rinna av ordentligt)
Blanda sockret och maizenan, ha sen i citronskal och saft samt blåbären. Blanda noga.
Häll fyllningen över degen i formen och smula sist över resterande halvan av degen.
Grädda kakan i 180 grader varmluft (ca 200 grader vanlig ugn) i cirka 40 minuter.
Servera med vaniljglass, grädde eller vaniljsås. Eller alltihopa ;)
torsdag 16 april 2015
Kokosdrömmar med vaniljsmak
När min fantastiska mamma fyllde 60 år bjöd jag och systrarna med respektive ut henne och pappa på middag. efter det vankades det fika hemma hos min syster Jeanette som är lika tokig i att baka som jag :)
Jeanette gjorde födelsedagstårtan och jag fixade en småkaka. Det blev en kokosdröm med vaniljsmak. För att få det lite mer "lyxigt" gräddade jag dem i små formar som det står hembakt på.
Det blev en söt, spröd kaka och som med alla småkakor är det svårt att bara ta en :)
Kokosdrömmar med vaniljsmak
200 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljpulver (vaniljsocker går också bra)
2,5 dl riven kokos
3 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Blanda smöret och sockret till en smidig massa, ha sen ner de torra ingredienserna (bakpulvret ordentligt blandat med mjölet). Mixa allt till en smidig deg. Rulla till två långa rullar och dela varje rulle i 20 bitar, gör en rund boll av varje bit och tryck till något, lägg sen i formen.
Grädda i 150 grader ca 15 minuter
200 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljpulver (vaniljsocker går också bra)
2,5 dl riven kokos
3 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
Blanda smöret och sockret till en smidig massa, ha sen ner de torra ingredienserna (bakpulvret ordentligt blandat med mjölet). Mixa allt till en smidig deg. Rulla till två långa rullar och dela varje rulle i 20 bitar, gör en rund boll av varje bit och tryck till något, lägg sen i formen.
Grädda i 150 grader ca 15 minuter
måndag 13 april 2015
Vaniljbullar med ringlad choklad
Jag älskar att göra bullar. Det är min bästa avkoppling! Nu senast blev det klassiska kanelbullar och vaniljbullar. Recept kommer längst ner på båda bullarna, men fotofokus ligger på vaniljbullarna. De fick lite mer kärlek då de blev snurrade bullar, och med choklad på går de inte att motstå. Goda blev båda sorterna :)
Vetedeg, till ca 40 st bullar
50 gram jäst
5 dl mjölk, ca 37 grader
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 ägg
50 gram jäst
5 dl mjölk, ca 37 grader
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 ägg
11-13 dl vetemjöl
Smula jästen och lös upp den med mjölken. Ha ner socker, salt, kardemumma och det rumsvarma smöret skuret i kuber. Mixa i bakmaskin. Ha ner mjölet lite i sänder och låt degen köras i bakmaskin ca 10 minuter. Täck med plastfolie och jäs till dubbel storlek.
Vaniljbullar:
75 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
Vaniljsocker efter behag gärna med äkta vanilj i. Jag hade även på lite vaniljpulver för att stärka vanilj smaken.
Ägg till pensling
50 gram smält choklad
Vaniljsocker
Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord till en rektangel. Bred på smöret, och strö sen på sockret samt vaniljsocker. Vik rektangeln på långsidans mitt och skär i två centimeter remsor. Snurra remsans ända i motsatt håll och "snurra sedan ihop den" till en bulle. Lägg i bullform och låt jäsa 30-45 minuter.
Pensla bullarna med ägg.
Grädda i varmluft 225 grader ca 9 minuter. (200 grader vanlig ugn)
Smula jästen och lös upp den med mjölken. Ha ner socker, salt, kardemumma och det rumsvarma smöret skuret i kuber. Mixa i bakmaskin. Ha ner mjölet lite i sänder och låt degen köras i bakmaskin ca 10 minuter. Täck med plastfolie och jäs till dubbel storlek.
Vaniljbullar:
75 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
Vaniljsocker efter behag gärna med äkta vanilj i. Jag hade även på lite vaniljpulver för att stärka vanilj smaken.
Ägg till pensling
50 gram smält choklad
Vaniljsocker
Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord till en rektangel. Bred på smöret, och strö sen på sockret samt vaniljsocker. Vik rektangeln på långsidans mitt och skär i två centimeter remsor. Snurra remsans ända i motsatt håll och "snurra sedan ihop den" till en bulle. Lägg i bullform och låt jäsa 30-45 minuter.
Pensla bullarna med ägg.
Grädda i varmluft 225 grader ca 9 minuter. (200 grader vanlig ugn)
När bullarna svalnat smält chokladen och häll i en spritspåse, klipp så det blir en liten liten pip att ringla choklad ur. Ringla över bullarna och avsluta med att pudra över vaniljsocker med tesil.
Kanelbullar:
75 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
Mycket malen kanel!
Ägg till pensling
Pärlsocker
Kavla ut resterande degen till en rektangel. Bred på smör, strö på socker och ha sen på kanel.
Rulla ihop rektangeln och skär i ca 20 bitar. Lägg i bullform och låt jäsa 30-45 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
Grädda i varmluft 225 grader ca 9 minuter. (200 grader vanlig ugn)
söndag 12 april 2015
Päronmuffins
Jag älskar att göra muffins och nu blev det med pärontärningar i. För att förstärka "effekten" att muffinsen innehåller päron valde jag att ha ner lite grön karamellfärg tillsammans med päronen.
När jag skulle bjuda på dem valde jag att dekorera med vanlig vispad grädde som jag spritsade med rund tyll och sen lite grönt strössel på det.
När jag skulle bjuda på dem valde jag att dekorera med vanlig vispad grädde som jag spritsade med rund tyll och sen lite grönt strössel på det.
Päron på spisen |
Innan gräddning |
Färdiggräddade |
Päronmuffins
2 ägg
2 dl socker
50 gram smält smör
1 dl vaniljyoghurt (naturell går också bra)
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 dl socker
50 gram smält smör
1 dl vaniljyoghurt (naturell går också bra)
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
2 päron
1 msk råsocker
Lite grön karamellfärg
Vispad grädde
Strössel
1 msk råsocker
Lite grön karamellfärg
Vispad grädde
Strössel
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och ha sen ner det och yoghurten i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna och rör försiktigt ner det i smeten, försök behålla så mycket luft det går i smeten. Skala och tärna päronen, lägg dem i en kastrull och ha ner råsockret och lite lite grön karamellfärg, värm upp lite snabbt och låt svalna.
Fyll 12 stycken muffinsformar med hälften av smeten, fördela päronen i formarna och fyll sen på med resten av smeten. Grädda i 225 grader i ca. 15 minuter.
När de svalnat, dekorera med grädde och strössel.
Fyll 12 stycken muffinsformar med hälften av smeten, fördela päronen i formarna och fyll sen på med resten av smeten. Grädda i 225 grader i ca. 15 minuter.
När de svalnat, dekorera med grädde och strössel.
onsdag 8 april 2015
Morotsfrallor, kalljästa
Återigen blev det kalljästa matbröd, jag gillade de kalljästa matbröden som jag gjorde tidigare. Denna gång gjorde jag om receptet lite, uteslöt sirapen och hade ner riven morot samt lite rapsolja. Gjorde dem något mindre denna gång. De blev lyckade och så saftiga!
Jag har gjort degen på morgonen och gräddat dem på kvällen, en perfekt liten fralla till kvällsteet!
Jag har gjort degen på morgonen och gräddat dem på kvällen, en perfekt liten fralla till kvällsteet!
Morotsfrallor
12 gram färsk jäst (1/4 paket)
4 dl kallt vatten
0,5 tsk salt
2 st finrivna morötter
2 msk rapsolja
9 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Jobba ner lite mjöl i taget, det är inte säkert att alla 9 dl behövs, utan när degen släpper från kanten och ser smidig och blank ut är det klar.
Sätt plastfolie över och ställ i kyl att jäsa, 7-10 timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Degen ska nu "sträckas" ut till en rektangel, inte knådas för man vill behålla så mycket luft i degen som möjligt. Dela sen degen i tolv bitar, lägg på plåt och grädda i
12 gram färsk jäst (1/4 paket)
4 dl kallt vatten
0,5 tsk salt
2 st finrivna morötter
2 msk rapsolja
9 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Jobba ner lite mjöl i taget, det är inte säkert att alla 9 dl behövs, utan när degen släpper från kanten och ser smidig och blank ut är det klar.
Sätt plastfolie över och ställ i kyl att jäsa, 7-10 timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Degen ska nu "sträckas" ut till en rektangel, inte knådas för man vill behålla så mycket luft i degen som möjligt. Dela sen degen i tolv bitar, lägg på plåt och grädda i
250 grader 5 minuter, sänk sen värmen till 200 grader och grädda ytterligare 10 minuter.
Klart!
Klart!
måndag 6 april 2015
Vaniljkakor à la viktväktarna
En kaka med endast 90 kalorier i, från en viktväktarbok. En god och porös kaka utan "konstiga" ingredienser i men visst väckte boken tanken om hur många kalorier/kakor jag tryckte i mig :0 hihi...
Innan gräddning. Rullade bollar. |
Innan gräddning. Tryckta med gaffel. |
Efter gräddning |
Uppdukade och redo att avnjutas. |
Vaniljkakor
100 gram margarin, rumsvarmt
1 dl florsocker
1/2 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl majsstärkelse
0,5 tsk bakpulver
Blanda smöret med florsockret till en jämn massa. Mixa de övriga torra ingredienserna i en skål och blanda sist ner det i smörblandningen. Rulla till två längder och skär varje längd i åtta bitar. Rulla dem till bollar och tryck till försiktigt med en gaffel.
Grädda 175 grader ca 12-15 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)