Jag älskar att göra bullar. Det är min bästa avkoppling! Nu senast blev det klassiska kanelbullar och vaniljbullar. Recept kommer längst ner på båda bullarna, men fotofokus ligger på vaniljbullarna. De fick lite mer kärlek då de blev snurrade bullar, och med choklad på går de inte att motstå. Goda blev båda sorterna :)
Vetedeg, till ca 40 st bullar
50 gram jäst
5 dl mjölk, ca 37 grader
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 ägg
50 gram jäst
5 dl mjölk, ca 37 grader
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 ägg
11-13 dl vetemjöl
Smula jästen och lös upp den med mjölken. Ha ner socker, salt, kardemumma och det rumsvarma smöret skuret i kuber. Mixa i bakmaskin. Ha ner mjölet lite i sänder och låt degen köras i bakmaskin ca 10 minuter. Täck med plastfolie och jäs till dubbel storlek.
Vaniljbullar:
75 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
Vaniljsocker efter behag gärna med äkta vanilj i. Jag hade även på lite vaniljpulver för att stärka vanilj smaken.
Ägg till pensling
50 gram smält choklad
Vaniljsocker
Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord till en rektangel. Bred på smöret, och strö sen på sockret samt vaniljsocker. Vik rektangeln på långsidans mitt och skär i två centimeter remsor. Snurra remsans ända i motsatt håll och "snurra sedan ihop den" till en bulle. Lägg i bullform och låt jäsa 30-45 minuter.
Pensla bullarna med ägg.
Grädda i varmluft 225 grader ca 9 minuter. (200 grader vanlig ugn)
Smula jästen och lös upp den med mjölken. Ha ner socker, salt, kardemumma och det rumsvarma smöret skuret i kuber. Mixa i bakmaskin. Ha ner mjölet lite i sänder och låt degen köras i bakmaskin ca 10 minuter. Täck med plastfolie och jäs till dubbel storlek.
Vaniljbullar:
75 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
Vaniljsocker efter behag gärna med äkta vanilj i. Jag hade även på lite vaniljpulver för att stärka vanilj smaken.
Ägg till pensling
50 gram smält choklad
Vaniljsocker
Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord till en rektangel. Bred på smöret, och strö sen på sockret samt vaniljsocker. Vik rektangeln på långsidans mitt och skär i två centimeter remsor. Snurra remsans ända i motsatt håll och "snurra sedan ihop den" till en bulle. Lägg i bullform och låt jäsa 30-45 minuter.
Pensla bullarna med ägg.
Grädda i varmluft 225 grader ca 9 minuter. (200 grader vanlig ugn)
När bullarna svalnat smält chokladen och häll i en spritspåse, klipp så det blir en liten liten pip att ringla choklad ur. Ringla över bullarna och avsluta med att pudra över vaniljsocker med tesil.
Kanelbullar:
75 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
Mycket malen kanel!
Ägg till pensling
Pärlsocker
Kavla ut resterande degen till en rektangel. Bred på smör, strö på socker och ha sen på kanel.
Rulla ihop rektangeln och skär i ca 20 bitar. Lägg i bullform och låt jäsa 30-45 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
Grädda i varmluft 225 grader ca 9 minuter. (200 grader vanlig ugn)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar