Fick tigga papper av min syster för ett tag sen, med leopardprint. Nu har jag gjort ett tufft och enkelt kort med det som bas. Alla är ju inte rosa och puttenuttiga :)
söndag 27 december 2015
måndag 21 december 2015
Dekorerade julklappar
I år valde jag att skippa presentsnöre på julklapparna och pysslade ihop egna dekorationer.
Gulligt och annorlunda.
Systerns hund får dock ett "klassiskt" paket, gissa innehållet ;)
Julkrans
Gjorde en enkel krans av en halmstomme klädd med grönmossa (taget från vår trädgård) och dekorerad med rött band.
söndag 13 december 2015
Saffrans-sockerkringlor
Glad Lucia på er alla därite! Dagen till ära bjuder jag på ett recept på saftiga sockerkringlor med saffranssmak. Innan de ska avnjutas penslas de med smält smöt och doppas i socker, härligt gott!
Innan gräddning |
Sckerdränkta sötsaker |
Saffrans-sockerkringlor
25 gram jäst
100 gram smör
2 dl mjölk
2 äggulor
3 msk strösocker
2 aket saffran
0,5 tsk salt
0,75 tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl
Smör och socker att pensla och doppa i.
25 gram jäst
100 gram smör
2 dl mjölk
2 äggulor
3 msk strösocker
2 aket saffran
0,5 tsk salt
0,75 tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl
Smör och socker att pensla och doppa i.
Smula jästen, smält smöret och ha ner mjölken. Låt bli något svalare än fingervarmt.
Lös upp jästen med mjölk/smöret. Ha i övriga ingredienser, men ha ner mjölet pö om pö. för mycekt mjöl gör degen torr, låt den vara lite klibbig (men inte rinnig såklart).
Jäs i ca 30 minuter,
Dela degen i 15 delar och rulla ut varje del till en längd, va 30-40 cm och forma till en kringla.
Låt jäsa igen ca 30 minuter.
Grädda sedan i 225 grader ca 10 minuter.
Smält smör och pensla kringlan samt doppa i socker när den ska ätas, (frys inte in dem smörade och sockrade, det blir ingen höjdare..)
Lös upp jästen med mjölk/smöret. Ha i övriga ingredienser, men ha ner mjölet pö om pö. för mycekt mjöl gör degen torr, låt den vara lite klibbig (men inte rinnig såklart).
Jäs i ca 30 minuter,
Dela degen i 15 delar och rulla ut varje del till en längd, va 30-40 cm och forma till en kringla.
Låt jäsa igen ca 30 minuter.
Grädda sedan i 225 grader ca 10 minuter.
Smält smör och pensla kringlan samt doppa i socker när den ska ätas, (frys inte in dem smörade och sockrade, det blir ingen höjdare..)
fredag 11 december 2015
Sju sorters kakor
Beställde den nyaste upplagan av boken Sju sorters kakor av en tjej som sålde jultidningar. Ska bli intressant att se hur den förändrats mot min gamla :)
tisdag 8 december 2015
Bakelsejury
För några veckor sedan var jag med i en bakelsejury tillsammans med Hela Sverige Bakar- Ulrika och hennes pojkvän. Det var gott och roligt :)
Idag är den med i tidningen: http://ekuriren.se/evelina/1.3653661-en-bakelse-att-fira-med
lördag 5 december 2015
Tomteluve-muffins
Idag kom jag trea i den den årliga julkaketävlingen som anordnas i samhället där jag bor. Så kul att få baka när man har ett ändamål, att komma trea var bara ett roligt plus :)
Mina smaker var kanske inte klassiskt juliga men när det är jul passar allt som är sött in :) Jag gjorde chokladmuffins med vit chokladtryffel som jag färgat röd med geléfärg.
Spritsade tryffeln och satte en liten marsmallowsbit på så det skulle påminna om en tomteluva.
Mina smaker var kanske inte klassiskt juliga men när det är jul passar allt som är sött in :) Jag gjorde chokladmuffins med vit chokladtryffel som jag färgat röd med geléfärg.
Spritsade tryffeln och satte en liten marsmallowsbit på så det skulle påminna om en tomteluva.
Chokladmuffins, 12 st
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
150 gram smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
Koka upp mjölken med hälften av sockret. Vispa smöret och äggen pösigt, tillsätt resten av sockret. Blanda mjöl, kakao och bakpulver, ha ner detta i äggmixen. Häll sist i mjölken och fördela smeten i 12 formar. Smeten är lös men det är som det ska vara :) Ha dubbla formar om du inte har en muffinsplåt.
Grädda i 175 grader 25 minuter.
Låt svalna innan garnering.
Vit (röd) chokladtryffel
1 dl vispgrädde
200 gram choklad
Röd geléfärg
(obs! karamellfärg går inte,då blir chokladen grynig)
Värm upp grädden tillsammans med geléfärgen. Hacka chokladen och rör ner den. Förbered en spritspåse med önskad tyll och ha sen ner tryffeln i påsen, lägg i kyl tills det stelnat något (men inte för länge, stelnar den för mycket blir det svårt att spritsa, låt den då ligga framme en stund).
Spritsa en topp på varje muffins och sen en liten mini marshmallows på toppen,
Klart!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)