fredag 2 januari 2015

Sockerkaka med kaffe- och chokladglasyr

Gjorde en sockerkaka i en form jag fick i julklapp. Sockerkakan blev hög och luftig då den innehöll både potatismjöl och vetemjöl..
Detta recept ska jag prova nästa gång jag gör tårtbottnar!
Glasyren behövdes på kakan, utan den hade det blivit väldigt mycket sockerkaka att tugga på. Om man inte vill ha glasyr på kan man skära kakan mitt itu och fylla med en lösare vaniljsås som göttar till sig mellan bottnarna och bara pudra lite florsocker på toppen.

Formen

Färdiggräddad kaka


Glasyren på. Drog med en "motiv-spatel" för att få lite ränder.


Pricken över i - färgglatt strössel

Äta kakan. Och ha den kvar.

Fredagsfika.

Fluffig sockerkaka

2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl hett vatten

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner. Ha sist i det varma vattnet. Häll i en form och grädda i 175 grader i ca 25 minuter.


Kaffe- och choklad glasyr

40 gram smör
1,75 dl florsocker
2 msk kaffe
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao

Smält smöret och ha ner de övriga ingredienserna. Blanda väl.
Ställ i kyl en stund.
Bred på kakan och dekorera med strössel om så önskas.

1 kommentar: