tisdag 28 juni 2016
Kanellängder, två tekniker
söndag 26 juni 2016
Ljus-kort till ett butthole
Japp du läste rätt, jag har på beställning gjort ett ljus-kort och den personen ville att det skulle stå på engelska: "happy birthday butthole" :) Det var ett internt skämt de hade. Sagt och gjort. Inte varje dag jag sätter texten "butthole" på ett kort hihi.
lördag 25 juni 2016
Vaniljmuffins med chokladmousse och chokladdekor
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
150 gram smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Koka upp mjölken med hälften av sockret och all vaniljextrakt. Vispa smöret och äggen pösigt, tillsätt resten av sockret. Blanda mjöl och bakpulver, ha ner detta i äggmixen. Häll sist i mjölken och fördela smeten i 12 formar. Smeten är lös men det är som det ska vara :) Ha dubbla formar om du inte ha en muffinsplåt.
Grädda i 175 grader 25 minuter.
Låt svalna innan garnering.
Chokladmousse
100 gram mörkchoklad
2 dl vispgrädde
2 äggulor
Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i mikro. Vispa grädden, men ej för hårt! Ha ner en äggula i taget i den varma chokladen under omrörning. Häll ner chokladen i grädden och rör om ordentligt med slickepott. Ställ bunken i kylen så moussen stelnar något. Ha sedan ner i spritspåse med önskad tyll och dekorera!
måndag 20 juni 2016
Vaniljmuffins med citrongömma och grädde
2 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
150 gram smör, rumsvarmt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Koka upp mjölken med hälften av sockret och all vaniljextrakt. Vispa smöret och äggen pösigt, tillsätt resten av sockret. Blanda mjöl och bakpulver, ha ner detta i äggmixen. Häll sist i mjölken och fördela smeten i 12 formar. Smeten är lös men det är som det ska vara :) Ha dubbla formar om du inte ha en muffinsplåt.
Grädda i 175 grader 25 minuter.
Gröp ur ett litet hål i mitten av muffinsarna som du fyller med lemoncurd. Vispa grädde och spritsa eller klicka över, dekorera med strössel om så önskas.
fredag 17 juni 2016
Leopardkaka
0.5 dl strösocker
2.25 dl vetemjöl
Till 1/3 av degen tillsätt 2 msk kakao
Den sista 1/3 låt vara som den är
(Tror inte att jag använt ordet rulle så ofta på en gång haha!)
Skär rullen i 1 cm bitar. Lägg sedan ihop dem likt ett pussel till en stor kaka.
Platta till den något så att alla bitar håller samman.
Grädda i 200 grader cirka 7 minuter.
Skär eller bryt i bitar när det ska ätas. Men helt klart rolig att servera som en stor kaka :)
torsdag 16 juni 2016
Glutenfritt matbröd med morot
söndag 12 juni 2016
Frozen peanut butter cream pie
Receptet finner ni i Roy Fares bok United States of Cakes.
fredag 10 juni 2016
Världens bästa mamma, ljuskort
Detta kort gick i ljusa toner med blommor på.
onsdag 8 juni 2016
Ge-bort-havrekakor
150 gram smör
1,5 dl strösocker
3 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
25 gram smält mörk choklad
Blanda alla ingredienser (blanda bikarbonatet i mjölet) och rulla ut till två längder. Dela varje längd i 15 delar, rulla till bollar och lägg på plåt, håll bra avstånd då de ökar en del i storlek. Platta till dem lite grann.
Grädda sen i 175 grader i ca 13-15 minuter.
Låt svalna och ringla över den smälta chokladen.
tisdag 7 juni 2016
Kort med vintagestämpel
Panduro har fått in så himmelens fina vintagestämplar, denna kunde jag inte låta bli att köpa :)
Idag invigde jag den och gjorde detta kort.
måndag 6 juni 2016
Café Björndammen, en oas
Ett café värt att besöka är café Björndammen, en riktig oas längs med väg 55. Trots att det ligger granne med vägen släpper man stress och buller när man kliver ut i naturen och lugnet på caféts baksida, granne med sjön Ältaren. Att avnjuta en lång fika här är inga problem!
Caféet har inte bara goda bakverk, smörgåsar och dricka utan även hantverk och konst. Just nu finner ni några av mina väl valda ljus-kort hos dem :)
fredag 3 juni 2016
Vindsnurror
Klipp ut papper i kvadratisk form. Jag valde 10x10 cm. Använd ett tunnare papper, eller inslagspapper. |
Dra streck från hörn till hörn för att mäta ut mitten. (Vill du ha mönster på baksidan också går det utmärkt att limma på ett papper på baksidan innan du mäter och klipper). Klipp mot mitten men spara 1 cm så pappret håller ihop. |
Sätt en häftkudde på varje fliks "centrum" |
Vik in vänstra fliken på varje del mot mitten och fäst den på häftkudden. |
Jag stansade ut en rundel och fäste på mitten |
Sist fäste jag dem på papperssugrör med flytande papperslim |
Färdig! |
Kokosgodis / bountygodis
Jag har gjort gott enkelt godis, som är nyttigare än "vanligt" godis. Denna påminner om godiset bounty, härlig kokosmassa med mörk choklad. Jag valde en 74% mörk choklad, såå smarrig!
Kokosgodis/bountygodis
200 gram kokos
1 burk kokosmjölk, endast den tjocka konsistensen
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk ljus sirap
150 gram mörk choklad
1 msk olja (jag hade rapsolja)
Blanda kokos, den tjocka "smeten" i kokosmjölken (alltså inte det vattniga) vaniljpulver och sirap med en elvisp. Tryck ut i en bakplåtspappersklädd form ca 20x25 cm. Ställ i kyl minst en timme.
Smält chokladen och ha i oljan.
Skär kokosen i rutor, bred chokladen på (eller doppa hela rutan om så önskas).
Ställ svalt, ät och njut!