lördag 2 januari 2016

Hjärtsockerkaka

När vi var hos min mormor i julas så skulle jag hjälpa henne att ta fram ett kakfat, vi fikar alltid med sju sorters kakor när vi är där och min 86-åriga mormor hade gjort en egen tårta. När jag skulle ta fram kakfatet så trillade det ut en hjärtkakform. Mormor frågade om jag ville ha den, och visst  ville jag det. Två dagar senare hade jag bakat min första sockerkaka i den, med mitt favoritrecept som jag fått av mamma, men jag tillsatte röd geléfärg i smeten. Jag dekorerade enkelt genom att pudra över florsocker och klippte efter formen ut ett hjärta i plast att lägga på där jag inte ville ha florsocker. Nästa gång ska jag lägga en glasyr över tror jag. Eller spritsa en dekor,


Formen

Kakan. Med och utan florsocker.

Med vatten på fingertoppen tog jag "upp"
florsocker ur håligheterna som fanns i formen.

Fin och ätklar.

Ser lite brutalt ut att skära i ett fint hjärta.

Världens godaste sockerkaka med en härlig röd färg.

Mammas sockerkaka
 
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 gram smör
 Röd geléfärg (finns att köpa bla på Panduro)

Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt, ha ner smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål och tillsätt sen i äggsmeten. Rör ner försiktigt. Tillsätt geléfärgen.

HÄll i bröad form och grädda i 200 grader ca 15 min. klart!

1 kommentar: