söndag 13 december 2015

Saffrans-sockerkringlor

Glad Lucia på er alla därite! Dagen till ära bjuder jag på ett recept på saftiga sockerkringlor med saffranssmak. Innan de ska avnjutas penslas de med smält smöt och doppas i socker, härligt gott!
Innan gräddning
Sckerdränkta sötsaker



Saffrans-sockerkringlor

25 gram jäst
100 gram smör
2 dl mjölk
2 äggulor
3 msk strösocker
2 aket saffran
0,5 tsk salt
0,75 tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl

Smör och socker att pensla och doppa i.
Smula jästen, smält smöret och ha ner mjölken. Låt bli något svalare än fingervarmt.
Lös upp jästen med  mjölk/smöret. Ha i övriga ingredienser, men ha ner mjölet pö om pö. för mycekt mjöl gör degen torr, låt den vara lite klibbig (men inte rinnig såklart).
Jäs i ca 30 minuter,
Dela degen i 15 delar och rulla ut varje del till en längd, va 30-40 cm och forma till en kringla.
Låt jäsa igen ca 30 minuter.
Grädda sedan i 225 grader ca 10 minuter.

Smält smör och pensla kringlan samt doppa i socker när den ska ätas, (frys inte in dem smörade och sockrade, det blir ingen höjdare..)

1 kommentar: