onsdag 5 augusti 2015

Rabarber- och äppelrutor

Denna paj/rutor är gudomligt goda. Hemligheten med just denna fyllning är att jag kokar upp den lite så äpplen ovh rabarber vattnar ur sig lite och mjuknar, Sockret gör det sen sött och maizenan att fyllningen inte blir rinnig.
Vansinnigt god! Jag åt en ruta även dagen efter jag gjorde dem och de smakade lika gott då (även utan vaniljsås, tänka sig!);

Fyllning på spisen
Botten
Med fyllning och smul
Färdiggräddad och skuren i bitar
Redo att fikas på!

En hög med rutor

Rabarber- och äppelrutor

Botten + smuldeg
200 gram smör
210 gram strösocker
375 gram vetemjöl
5 gram bakpulver
1 ägg 
1 tsk malen kanel

Smöra en form ca 25x30 cm och fäst bakplåtspapper i den.
Skär det rumsvarma smöret i tärningar och blanda ner övriga ingredienser, se till att bakpulvret är noga blandat med mjölet. Ha ner hälften av degen i formen och jämna till ytan.
Gör fyllningen.


Fyllning
50 gram strösocker
1msk maizena majsstärkelse
2 skalade och skivade äpplen
2 rabarberstänger (mina var ca 40 cm långa), skalade och skivade
2 msk vatten

Lägg äppel- och rabarberbitar i en kastrull, tillsätt vattnet. Låt detta värmas upp och koka ca 2 minuter så det mjuknar lite, Blanda sockret och maizenan, ha ner detta i kastrullen och blanda noga.
Häll fyllningen över degen i formen och smula sist över resterande halvan av degen.
Grädda kakan i 180 grader varmluft (ca 200 grader vanlig ugn) i cirka 40 minuter.

Skär i önskad storlek på bitar. Serveras gärna med vaniljsås eller glass. Eller grädde :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar