Superduperenkelt och gott bröd som kalljäses (jäser i kylskåp, det tar längre tid men då hinner smakerna utvecklas mer). Det som är så smidigt med kalljäsning är att man kan kasta ihop degen på kvällen och grädda morgonen därpå, eller göra degen på morgonen och grädda på kvällen.
Just detta bröd ska inte arbetas, vilket gör det hela så mycket snabbare att baka.
Just detta bröd ska inte arbetas, vilket gör det hela så mycket snabbare att baka.
Färdigjäst med härliga luftbubblor! |
Rektangulär deg. |
Åtta härliga bitar, redo för ugnen. |
Färdiggräddade! |
Högt och fint bröd. |
Matbröd med solroskärnor
12 gram färsk jäst (1/4 paket)
4 dl kallt vatten
0,5 tsk salt
1 dl solroskärnor
2 msk ljus sirap
9 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Jobba ner lite mjöl i taget, det är inte säkert att alla 9 dl behövs, utan när degen släpper från kanten och ser smidig och blank ut är det klar.
Sätt plastfolie över och ställ i kyl att jäsa, 7-10 timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Degen ska nu "sträckas" ut till en rektangel, inte knådas för man vill behålla så mycket luft i degen som möjligt. Dela sen degen i 8 bitar, lägg på plåt och grädda i
12 gram färsk jäst (1/4 paket)
4 dl kallt vatten
0,5 tsk salt
1 dl solroskärnor
2 msk ljus sirap
9 dl vetemjöl
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt övriga ingredienser. Jobba ner lite mjöl i taget, det är inte säkert att alla 9 dl behövs, utan när degen släpper från kanten och ser smidig och blank ut är det klar.
Sätt plastfolie över och ställ i kyl att jäsa, 7-10 timmar.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Degen ska nu "sträckas" ut till en rektangel, inte knådas för man vill behålla så mycket luft i degen som möjligt. Dela sen degen i 8 bitar, lägg på plåt och grädda i
250 grader 5 minuter, sänk sen värmen till 200 grader och grädda ytterligare 10 minuter.
Klart!
Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar