onsdag 4 februari 2015

Snabb och god hemlagad vaniljkräm

Vet att jag sagt i mer än ett blogginlägg om hur gott det är med hemgjord vaniljkräm, och det är faktiskt lättare att göra än man tror.  Med äkta vaniljstång blir det ju också otroligt gott! Vill man ha krämen mer fluffig kan man vispa grädde som man blandar ihop med krämen när den svalnat.
Krämen tar ca 15 minuter att göra, från start till att den står i kylen.

Vaniljkräm
40 gram maizena majsstärkelse
75 gram strösocker
4 äggulor (vitorna blir perfekt att göra maräng på,  eller bara steka för den delen!)
1 vaniljstång, eller 2 tsk vaniljextrakt
5 dl mjölk
Vispa äggulorna lite poröst.
Mät upp maizena och socker, häll ner i äggulorna och vispa tills det blir fluffigt.
Värm upp mjölken tillsammans med vaniljfröna som du skrapat ur vaniljstången, samt hela stången. När det precis börjar koka tar du ur stången. Häll detta sakta över äggblandningen under omrörning.  Häll sen tillbaka i kastrullen, ställ på svag värme och vispa sakta men konstant i ca 5-7 minuter.
Häll såsen tillbaka i bunke, sätt plastfolie över,  ställ i kyl att svalna.
Vaniljstänger

Vispa äggulorna
Värm mjölk & vaniljstång

Blanda samman allt och vispa konstant över svag värne
Låt svalna och njut sedan till en äppelpaj!
Vaniljfröna syns så tydligt här, ååh så gott!

1 kommentar: