Fantastiskt goda rågbullar lyckades jag göra igår. Jag hade i morot för att få dem extra saftiga och hade sesafrönm på toppen. Sesamfröna "rostas" i ugnen under gräddning och lämnar riktigt god smak efter sig, som pricken över i. Sen bytte jag ut 1 dl av rågsikten mot grahamsmjöl för att få dem lite grövre.
Lunchmackan. Gött! |
Saftiga rågbullar
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör
9 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3 rivna morötter
1 ägg
sesamfrön
Lös upp jästen med rumsvarma mjölken. Ha i smöret i små bitar, salt och de rivna morötterna.
Sikta ner mjölet för att få brödet luftigt och undvika mjölklumpar.
Blanda degen i maskin ca 7 minuter, ha inte i mer mjöl om degen känns kladdig då risken är att brödet blir torrt.
Ett misstag jag gjort alltför många gånger. Då är det bättre att mjöla händer och bakbord när bullarna ska bakas ut.
Låt jäsa 1 timme med plastfolie över sig (eller handduk som är något fuktad).
Baka ut degen till 16-18 bullar.
Lägg på bakplåtspapper, låt jäsa 30 minuter.
Pensla med ägg och ha på sesamfröna.
Grädda i 250 grader 8-10 minuter.
Klaaart!
5 dl mjölk
50 g smör
9 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
3 rivna morötter
1 ägg
sesamfrön
Lös upp jästen med rumsvarma mjölken. Ha i smöret i små bitar, salt och de rivna morötterna.
Sikta ner mjölet för att få brödet luftigt och undvika mjölklumpar.
Blanda degen i maskin ca 7 minuter, ha inte i mer mjöl om degen känns kladdig då risken är att brödet blir torrt.
Ett misstag jag gjort alltför många gånger. Då är det bättre att mjöla händer och bakbord när bullarna ska bakas ut.
Låt jäsa 1 timme med plastfolie över sig (eller handduk som är något fuktad).
Baka ut degen till 16-18 bullar.
Lägg på bakplåtspapper, låt jäsa 30 minuter.
Pensla med ägg och ha på sesamfröna.
Grädda i 250 grader 8-10 minuter.
Klaaart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar