torsdag 26 juni 2014

Lantbröd

Idag hade jag bestämt mig för att baka lantbröd, för att göra slut på det ljusa lantbrödsmjölet i skafferiet.
Det slår mig varenda gång hur enkelt och gott det är att baka eget bröd! För att inte tala om billigare än att köpa bröd i affären, som dessutom alltsomoftast innehåller en massa konstigheter också.
Recept:
25 gram jäst
5 dl vatten, 37 gradigt
25 gram smör, rumstempererat
2 tsk salt
2 msk råsocker
750 gram ljust lantbrödsmjöl
Smula jäst i bunke, häll på vattnet och lös upp jästen. Ha i smör, salt och socker. Sikta ner mjölet. Mixa i cirka 4-5 minuter. Degen ska bli smidig och få i sig mycket luft.
Låt jäsa 45 minuter. Forma sen till två limpor, skär skåror med vass kniv, låt jäsa 45 minuter igen.
Grädda i 200 grader cirka 20 minuter.
Klart att avnjutas!

1 kommentar: