lördag 28 februari 2015

Glutenfri äppelkaka

Här kommer ett recept på en jättegod glutenfri  äppelkaka. Den är något smulig eftersom den inte innehåller något vetemjöl (gluten), men med vaniljsås till blir den perfekt.
Världens bästa recept på vaniljsås har du i detta inlägg.



Glutenfri äppelkaka


 3 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 dl råsocker
1 tsk vaniljextrakt
2 dl kokos
150 gram smör, rumsvarmt
2 ägg
1 dl yoghurt (naturell eller med vaniljsmak)
3 äpplen


Till formen:

2 msk kokos
1 msk råsocker
Dessa blandas ihop.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ha ner smöret i små kuber och mixa lite grann, ha sen ner yoghurten och äggen, blanda till en jämn smet.

Skala äpplena och skär i skivor (tex halvmåneformade).

Smörj en springform ca 23 cm i diameter med smör och häll ner kokos/sockret så det fäster på smöret.

Häll i smeten i formen och stoppa ner äpplena. 
Grädda i ca 45 minuter i 175 grader. 
När den svalnat, pudra över lite florsocker.

fredag 27 februari 2015

Blå skummisar

Dessa skummisar är både glutenfria, goda och roliga. De dallrar som jello, smälter i munnen och smakar vanilj. Win win win,

Tvåfärgad

Rullad i kokos

Skummig och god

Daller-fatet :)

Skum-kuber
1 äggvita
2,25 dl socker
0,5 dl florsocker
0,75 dl kallt vatten
0,75 dl kokhett vatten
1 msk gelatinpulver

Kokos

Vispa äggvitan hårt  tillsammans med strösocker och florsockret. ha i det kalla vattnet. Blanda gelatinpulvret i det varma vattnet tills det löst upp sig, rör ner det under vispning i smeten.
Vispa i 20 minuter (japp, du läste rätt, tjugo minuter. Jag har som tur är en maskin som gjorde jobbet år mig!).
När vispningen är klar (den ska vara vit och hyffsat fast i konsistensen, men inte fast som grädde eller maräng, det gör inget om smeten "rör" sig) sen blandade jag i lite små geléfärg i drygt hälften av smeten, det behöver man givetvis inte göra om man inte vill.

Klä en form med bakplåtspapper, jag valde en avlång sockerkaksform. Större form ger plattare skummisar, mindre form ger högre.
Sen varvade jag blå och vit smet i formen. Ställ i kyl att stelna till några timmar. Skär sen i önskad storlek, dra av kniven efter varje snitt då det samlas kladd på den. Rulla alla kanter i kokos. Kokosen kan blandas med kakao innan om man vill ha den klassiska skummisen med chokladkokos.

tisdag 24 februari 2015

Kladdkakemuffins m grädde

Till ett 50-årsfirande fick jag nöjet att göra 45 st kladdkakemuffins. Dessa dekorerade jag med grädde (givetvis), riven choklad,  rullade chokladkex och en bit jordgubbe för att få in lite färg.
De blev riktigt goda! Sällan man kan misslyckas med kladdkaka/kladdkakemuffins men som alltid är jag nervös när jag gör på beställning, men jubilaren var nöjd och då även jag.


På svalning
Dekorerade
Redo för kalas!
Förvaring.
Kladdkakemuffins (till ca 13 st)
100 gram smör 
50 gram mörk choklad 
2,5 dl strösocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
En gnutta salt.
Vispa äggen och sockret fluffigt, ha ner de torra ingredienserna och rör försiktigt. Smält smöret och bryt ner chokladen och låt den smälta. Häll detta i blandningen och rör om. Fördela i 13 formar. Grädda i 200 grader ca 9 minuter. 

När de svalnat spritsa på grädde och önskad dekoration.
De är nästan godare dagen efter då kladdsmeten "satt sig" :)

fredag 20 februari 2015

Vanilj- och hasselnötsbullar

Varför bara tänka kanelbulle när man kan tänka nötbulle? Ugnsrostad hasselnöt är ju så himmelens gott, på en vetedeg med vanilj- och ännu mera hasselnöt kan det inte gå fel :)




Kanelbullar



50 gram jäst
5 dl mjölk
100 gram rumsvarmt smör
1 msk hel kardemumma som mortlas ner något
1,5 dl strösocker (eller vit sirap)
11-13 dl vetemjöl 

En gnutta salt

Fyllning
100 gram smör
100 gram malda hasselnötter
3 msk vaniljsocker
1 dl strösocker


Ljumma mjölken och lös upp jästen i denna. Ha ner smöret i små kuber. Tillsätt kardemumma, socker och salt. Blanda. Sikta ner mjölet lite i taget och låt degen arbeta i maskin några minuter, tills degen släpper från kanterna och är glansig. Tillsätt hellre för lite mjöl än för mycket, så bullarna inte blir torra.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, vilket kan gå olika fort beroende på värme/drag mm.
Mixa vanilj- och nötfyllningen under tiden.
Kavla ut degen till en rektangel, Bred på fyllningen och vik sen degen en gång på mitten. Skär i 2 cm remsor, "tvinna" remsan och snurra upp den runt fingrarna (inte så noga hur man gör, tvinnar/snurrad remsa som man sen rullar ihop är snyggt!).
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och jäs ytterligare 30-45 minuter.
Pensla med ägg och strö på hackad hasselnöt. Grädda 225 grader 7-10 minuter


tisdag 17 februari 2015

Fettisdagen = semla

Givetvis bjuds det på hemgjord semla idag, fettisdagen och allt.
Jag tar med mig bebisen (som bara växer & växer, snart är han sex månader!) till min bästa vän och hennes lilla tvåmånaders bebis för lite tjejsnack och semla :)

Jag älskar när det är mycket mjuk mandelmassa i och fluffig grädde. När man gör dem själv får jag semlan precis som jag vill ha dem.

måndag 16 februari 2015

Nystart!

Jag fick äran att ta emot en Loppiblogbag, fylld med nyttigheter och nyttiga godsaker. Perfekt om man ska ha en nystart à la 2015! Ekologisk müsli till frukost, en brustablett för att stilla sötsuget, en shot blutsaft för extra järn och vitaminer för att nämna några

Alla godsaker.

Müslins spannmål är från odlingar i Sörmland och är komponerad i Warbro kvarn vilket bara är några mil från var jag bor, superroligt! (Tips! Anger ni kod EKO på Apotea får ni 20% rabatt på ekomüsli).


Den största överraskningen för mig i blog bagen var castus fruktstänger. En portionsförpackad  fruktstång som är söt och saftig utan att innehålla socker! Min favvo, blåbärsstången, innehåller hela 97% frukt, solrosolja, vatten och lite blåbärsextrakt. 
Med en sån i väskan håller man blodsockret i schack, nyttigare än att köpa en kexchoklad! ;)

Nom nom nom!

Det passade ju perfekt att min syster kom förbi på fika, då bjöd jag på mitt nya te, Friggs koffeinfria med smak av blåbär och açai samt riskakorna (men ja, en och annan söt-kaka fanns också på bordet hihi). Vilken hit med tunnare riskakor säger jag bara, jippie! :) 
Vi gav teet klart godkänt, smakrikt och fräscht. 






Se burken här nedan, visst kan man tro att det är gelébjörnar, men icke. Det är multivitamin-björnar för barn. De ser ut och smakar som godis-björnar, så att få i vitaminer till barn blir inga bekymmer med denna. Däremot får man nog gömma burken så de inte tar mer än en om dagen ;)



Embossing-stämpling

Jag gjorde enkla inbjudningskort med en embossad framsida vilket gör att de genast ser mer lyxiga ut.
Jag valde svart/glittrigt embossingpulver från Panduro.
När du embossar trycker du ner din stämpel på en stämpeldyna som lämnar ett ofärgat tryck. Häll på rikligt med embossingpulver, häll tillbaka överflödigt pulver. Pulvret ska nu ha fastnat på stämpeltrycket. Värm med embossingfön (går inte med hårfön, för lite värme och för mycket blåst). Då smälter pulvret och blir så här fint.

söndag 15 februari 2015

Snickers-cheesecake

Galet god cheesecake som jag gjorde efter Roys bok United states of cakes som jag fick när jag fyllde år.
Den bjöd jag på när vi firade min man som fyllt år.
Några moment att göra men klart värt det!
Goda grejer!
Cheesecake fyllningen hälls över snickers och nötter
Cheesecaken odekorerad,
Kanten ser bränd ut men det är den icke, kakao i bottnen som gör den mörk ju :)
Redo att avnjutas!
God!
Vips! Så vare slut!

Botten:
200 g Digestivekex
100 g Smör, smält
40 g Strösocker (1/2dl)
10 g Kakao (1 1/2 msk)
3 g Salt (1/2tsk)
Kör kexen i en matberedare till smulor och ha ner övriga ingredienser, smöret sist. Tryck ut i en springform och uppåt kanten, ca  3-4 cm. Grädda botten på 180 grader varmluft i 7 min, låt svalna.

Cheesecake:
600 g cream cheese  naturell
180 g Strösocker (2dl)
1/2 st Vaniljstång
20 g Vetemjöl (2msk)
50 g Grädde (1/2dl)
2 st Äggulor
 2 st Ägg

2 snickers á 50 gram (Roy tycker 80 gram räckte, man jag körde med 100 gram)
1 dl salta nötter

Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Vispa färskost, strösocker, fröna från vaniljstången och vetemjölet tills den känns lätt fluffig. Vispa i grädde. Blanda i försiktigt äggulorna och sedan ett ägg i taget. Lägg snickers bitar och nötterna på den färdiggräddade bottnen. Häll på fyllningen och grädda på 210 grader i 10 min. Sänk sedan värmen till 105 grader utan att öppna ugnsluckan och grädda ytterligare 35 – 40 min. Stäng av ugnen och låt cheesecaken svalna i ugnen i 30 minuter innan du öppnar luckan, då minskar du risken för att den spricker. Ta ut låt svalna och förvara i kylen minst 6 timmar innan den dekoreras. Den kan gott stå över natten, dekorera samma dag den ska ätas.


Frosting:
300 g cream cheese, naturell
15 g Kakao (2msk)
120 g Florsocker (ca 2 dl)
3 g Vaniljsocker (1tsk)
50 g Grädde (1/2dl)
Vispa alla ingredienser förutom grädden, vispa tills det känns lätt och fluffigt, vispa sedan i lite i taget av grädden tills du har en slät frosting. Spritsa ut frostingen eller stryk ut med en pallet på cheesecaken och dekorera med jordnötter och snickers bitar och pudra på lite kakao.

lördag 14 februari 2015

Chokladcupcakes

Jag tröttnar då inte på att göra cupcakes och nu blev det några söta till alla hjärtans dag fikat.

Efter att ha gjort en snickers-cheesecake  (inlägg kommer!) hade jag frosting kvar som jag ville ta till vara på då frostingen var så len och god, så jag gjorde några få chokladmuffins som jag kunde dekorera med denna frosting. Det är inget smör i frostingen så den känns inte så fet/tung.
Söta formar och lite jordgubbsströssel så blev de puttenuttiga och alla hjärtans dagiga.




Chokladmuffins, blott 5 st

25 g smör
0,25 dl mjölk
1 ägg
0,25 dl farinsocker
0,25 dl socker
2 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 dl mjöl

Vispa ägg, strö- och farinsocker poröst. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna Smält smöret, ha i mjölken och blanda ner det sist. Fördela i muffinsformar och grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Chokladfrosting, till ca 5 st

100 g Färskost
1,5 msk kakao
0,75 dl  florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 msk grädde

Blanda alla ingredienser men ha i grädden sist.
Vispa tills det blir en slät frosting, då är den redo att dekoreras med.

fredag 13 februari 2015

Sockerkaksblommor med spritstopp

Små söta kakor med mjuk botten och söt smörkrämstopping. I smeten hade jag även i färgglatt pinnströssel vilket kom fram när man tog en tugga av kakan :)

Jag gjorde en sockerkaka i långpanna, stansade ut med en blomstans och spritsade en liten topp på varje blomma. En gullig liten kaka att servera.





Sockerkaka i långpanna


75 gram smör
0,75 dl mjölk
1 ägg
1,5 dl strösocker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl pinnströssel

Vispa ägg och socker poröst, blanda de torra ingredienserna och blanda ner. SMält smöret och ha ner mjölken, blanda i detta sist i smeten. Häll på bakplåtspappersklädd form, ca 20x30 cm.
Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter.

När kakan svalnat stansa ut med en kakstans (pepparkaksformar är perfekta!).



Smörkräm


75 gram smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Lite gelégärg eller livsmedelsfärg

Spritsa på lite smörkräm och dekorera med en liten ätbar pärla.

tisdag 10 februari 2015

Vaniljrutor i långpanna

Vaniljrutor i långpanna. Otroligt goda, lättgjorda och man får ut så många av en plåt. Sånt gillar jag. 
 En krämig vaniljkräm mellan härligt spröd kaka.




Vaniljrutor i långpanna

Deg

500 gram rumstempererat smör
10 dl vetemjöl
4 dl socker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver


Fyllning

4 ägg
2 dl naturell kesella
5 dl creme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Blanda degens ingredienser och tryck ut hälften på bakplåtspappersklädd långpanna, 30x40 cm.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll detta över botten. Hälften av degen  som är kvar smulas över fyllningen. 
Gädda i 200 grader ca 30 minuter. När den svalnat skär i önskad storlek på rutor. 

Enkelt, eller hur?! 


lördag 7 februari 2015

Bananmuffins med chokladgrädde och minimaränger

Mina föräldrar kom över på lunch och efter det blev det såklart kaffe med dopp.
Jag gjorde saftiga bananmuffins dekorerad med chokladgrädde, minimaränger och banan. Nästan en marängsviss-muffins, fattas bara glassen :)



Bananmuffins
150 gram smör, rumsvarmt
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel, kan uteslutas
4 st ägg
2 st mogna bananer
1 msk pressad citron (så att bananerna inte blir bruna)
4 dl vetemjöl

Vispa smör och socker till en mjuk massa. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och  kanel och rör ner i smeten. Ha ner ett ägg i taget under omrörning. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel, häll citronsaften över. Ha ner bananmoset i smeten, blanda runt och fyll sen 12 muffinsformar. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Dekor
3 dl grädde vispas lätt, och ha sen ner några teskedar kakao, innan grädden är helt färdigvispad. Spritsa på de svalnade muffinsarna och dekorera med minimaränger och banan.

onsdag 4 februari 2015

Snabb och god hemlagad vaniljkräm

Vet att jag sagt i mer än ett blogginlägg om hur gott det är med hemgjord vaniljkräm, och det är faktiskt lättare att göra än man tror.  Med äkta vaniljstång blir det ju också otroligt gott! Vill man ha krämen mer fluffig kan man vispa grädde som man blandar ihop med krämen när den svalnat.
Krämen tar ca 15 minuter att göra, från start till att den står i kylen.

Vaniljkräm
40 gram maizena majsstärkelse
75 gram strösocker
4 äggulor (vitorna blir perfekt att göra maräng på,  eller bara steka för den delen!)
1 vaniljstång, eller 2 tsk vaniljextrakt
5 dl mjölk
Vispa äggulorna lite poröst.
Mät upp maizena och socker, häll ner i äggulorna och vispa tills det blir fluffigt.
Värm upp mjölken tillsammans med vaniljfröna som du skrapat ur vaniljstången, samt hela stången. När det precis börjar koka tar du ur stången. Häll detta sakta över äggblandningen under omrörning.  Häll sen tillbaka i kastrullen, ställ på svag värme och vispa sakta men konstant i ca 5-7 minuter.
Häll såsen tillbaka i bunke, sätt plastfolie över,  ställ i kyl att svalna.
Vaniljstänger

Vispa äggulorna
Värm mjölk & vaniljstång

Blanda samman allt och vispa konstant över svag värne
Låt svalna och njut sedan till en äppelpaj!
Vaniljfröna syns så tydligt här, ååh så gott!

söndag 1 februari 2015

Knäcke i påse, gå-bort-present.

En perfekt gå bort present är en cellofanpåse fylld med ingredienser till (till exempel) fröknäcke. Det blir fint när man lägger ingredienserna lager för lager. Jag satte dit en pappersetikett på påsen med beskrivning vad som ska blandas med fröblandningen och vilka grader det ska gräddas i.