Varför bara tänka kanelbulle när man kan tänka nötbulle? Ugnsrostad hasselnöt är ju så himmelens gott, på en vetedeg med vanilj- och ännu mera hasselnöt kan det inte gå fel :)
Kanelbullar
50 gram jäst
5 dl mjölk
100 gram rumsvarmt smör
1 msk hel kardemumma som mortlas ner något
1,5 dl strösocker (eller vit sirap)
11-13 dl vetemjöl
En gnutta salt
Fyllning
100 gram smör
100 gram malda hasselnötter
3 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
Fyllning
100 gram smör
100 gram malda hasselnötter
3 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
Ljumma mjölken och lös upp jästen i denna. Ha ner smöret i små kuber. Tillsätt kardemumma, socker och salt. Blanda. Sikta ner mjölet lite i taget och låt degen arbeta i maskin några minuter, tills degen släpper från kanterna och är glansig. Tillsätt hellre för lite mjöl än för mycket, så bullarna inte blir torra.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, vilket kan gå olika fort beroende på värme/drag mm.
Mixa vanilj- och nötfyllningen under tiden.
Kavla ut degen till en rektangel, Bred på fyllningen och vik sen degen en gång på mitten. Skär i 2 cm remsor, "tvinna" remsan och snurra upp den runt fingrarna (inte så noga hur man gör, tvinnar/snurrad remsa som man sen rullar ihop är snyggt!).
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och jäs ytterligare 30-45 minuter.
Pensla med ägg och strö på hackad hasselnöt. Grädda 225 grader 7-10 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar