fredag 31 oktober 2014

Världens godaste tekakor!

Det här receptet fick jag av min lillasyster för några år sen och det är utan tvekan de goodaste tekakorna man kan göra! (kanske inte de mest nyttiga då de innehåller råsocker men de är bättre än butiksköpt bröd med massa onödiga ingredienser i).
Degen blir ganska lös men när man bakar ut tekakorna laddar jag med väl mjölad arbetsbänk, har man i mer mjöl i degen blir tekakorna torra och man förlorar dess luftighet.

Jag LOVAR att de är gudomligt goda!






Världens godaste tekakor
1,5 paket jäst
1,5 dl ljummen mjölk
3 dl råsocker
3 tsk salt
2 st ägg
1 liter ljummet vatten
1,5 kg rågsiktsmjöl (väg upp!)

Blanda jästen med den ljumma mjölken (håll gärna lägre grader än "fingervarmt/37 grader på både mjölken och vattnet som sen ska i, då degen blir varm när man jobbar med den. Man vill ju inte ta kål på jästen).
Ha sen i socker, salt, ägg, vattnet och mjölet lite i taget. 
Kör i bakmaskin tills degen släpper från kanterna på bunken, det tog min maskin ca 10-12 minuter.
Degen är glansig och kladdig, men det är som det ska vara :)

Låt jäsa 30 minuter med handduk över.

Det blir mycket deg så jag kavlade och jobbade ut hälften av degen åt gången på mjölat bakbord.
Ta en kopp eller rund utstansare och stansa ut rundlar ca 10-15 cm i diameter. Min utstansare var 10 cm och jag fick ut 44 st tekakor på hela degen.

Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar, nagga med gaffel och låt jäsa övertäckta 20 minuter.

Grädda i 225 grader (ej varmluft) i ca 8-12 minuter. De ska bli gyllenbruna på toppen.





1 kommentar: