söndag 29 juni 2014

Kanelbullar. Brända & obrända.


Idag fortsatte mitt mission "fylla-frysen-med-massa-bakat-tills-bebis-kommer".
Det blev hederliga kanelbullar, det går ju alltid hem! Något som jag faktiskt oftast brukar ha i frysen, man vet ju aldrig kan man får fikabesök.

Idag provade jag ett nytt recept, av vinnaren från Hela Sverige bakar 2013, Caroline Ahlqvist. Det skiljde sig något från det recept jag brukar utgå i från. Här ska mjölken vara rumsvarm och smöret likaså. Smöret brukar jag annars smälta ner och sedan ha i mjölken och värma till 37 grader, men inte i detta.
Bullarna skulle inte heller penslas med ägg innan ugnen utan efteråt penslas med sockerlag och därefter hälla på pärlsocker. Dessutom innehöll degen ett ägg.

Jag blev inte helt nöjd med alla bullar... blogginläggets beskrivning kanske avslöjar ett och annat om detta ;)

Bulldegen färdigjäst.

Plåtarna redo för jäsning nummer två.


I receptet rekommenderades 210 grader för varmluft, jag valde 190 grader till våran ugn då jag vet att den är något varmare. ÄNDÅ blev första plåten bränd (vilket i och för sig kunde undvikits om jag kikat in i ugnen oftare!). Hälften av plåtens bullar blev brända, andra halvan klarade sig okej. Men jag tänker inte bara visa de bra utan även de mindre bra, så här kommer foto på de mindre fina bullarna (som trots färgen var goda)..
Så tur att jag valde att bara ställa in en plåt i taget ändå...
Till plåt två skippade jag varmluften och höjde till 230 grader.


De mindre fina

Plåt två blev bättre. De fick färg, blev genomgräddade men inte brända.



Jag tänker i fortsättningen pensla med ägg och ha på pärlsocker innan gräddning i ugn. Sockerlagen må göra bullarna "café-glansiga" men jag upplevde att pärlsockret fick svårt att fästa och överflödet av pärlsockret hamnade i bullformarna, så formarna tog jag faktiskt bort.


Satte minsann tänderna i denna goding sen.
Receptet finner ni på denna -> länk

lördag 28 juni 2014

Kokospannacotta med kolagrädde

Lördagens dessert: Kokospannacotta!
Det är superenkelt och galet gott med hemmagjord pannacotta. Jag ville inte göra den "klassiska" med vanilj och hallon, utan gjorde en med kokos och kolagrädde. Dekorerade med ringlad sirap, nektariner och några (trötta) citronmelissblad.
Så himmelens gott!

Pannacotta, 4 portioner
2, 5 dl grädde
0, 25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0, 5 dl kokos
1, 5 gelatinblad

Kolagrädde
Vispgrädde
Ljus sirap

Blötlägg gelatinbladen.
Koka upp grädde, socker och vaniljsocker, låt puttra försiktigt ca 2 min. Rör i kokosen och ta kastrullen från plattan. Vrid ur allt vatten ur gelatinbladen och lös upp dem i grädden. 
Häll upp i 4 skålar eller glas, låt stå kallt ca 1, 5 timmar.

Vispa 1, 5 dl grädde, häll ner ca 3 msk ljus sirap.
När pannacottan stelnat lägg på grädden och sist dekorera med frukt :)






torsdag 26 juni 2014

Lantbröd

Idag hade jag bestämt mig för att baka lantbröd, för att göra slut på det ljusa lantbrödsmjölet i skafferiet.
Det slår mig varenda gång hur enkelt och gott det är att baka eget bröd! För att inte tala om billigare än att köpa bröd i affären, som dessutom alltsomoftast innehåller en massa konstigheter också.
Recept:
25 gram jäst
5 dl vatten, 37 gradigt
25 gram smör, rumstempererat
2 tsk salt
2 msk råsocker
750 gram ljust lantbrödsmjöl
Smula jäst i bunke, häll på vattnet och lös upp jästen. Ha i smör, salt och socker. Sikta ner mjölet. Mixa i cirka 4-5 minuter. Degen ska bli smidig och få i sig mycket luft.
Låt jäsa 45 minuter. Forma sen till två limpor, skär skåror med vass kniv, låt jäsa 45 minuter igen.
Grädda i 200 grader cirka 20 minuter.
Klart att avnjutas!

onsdag 25 juni 2014

Marmorerade mockarutor/kärleksmums/snoddas/fiffirutor

Kärt barn har många namn, jag kallar dem egentligen inte för något av ovanstående utan "kaka på plåt". Mycket tråkigt "namn" men så hette receptet i mammas receptpärm med handskrivna recept som jag vuxit upp med.
Nåja, ikväll har jag gjort en variant av dessa bakverk. Jag avvek från dess signum med kokos på toppen och gjorde istället en typ av marmorering som jag varit nyfiken på att prova. Jag gjorde den klassiska glasyren med smak av kaffe men även en vit glasyr med smak av citron för att bryta av.

När jag bakar står jag inte med en systemkamera runt halsen utan
fotar helt sonika med mobilen,och fotona blir därefter ;)
(Mobil = kladdig!)

Mamma Kickis "Kaka på plåt" (eller mockarutor/kärleksmums/snoddas/fiffirutor om man så önskar)
150 g smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3/4 dl kakao
4 dl vetemjöl

Smält smöret. Vispa ägg & socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och ha ner i äggblandningen (sikta gärna ner för att undvika mjölklumpar). Rör om försiktigt. Rör sist ner mjölk & smör.
Häll på bakplåtspappersklädd plåt (30x40 cm) och grädda i 175 grader ca 18-20 minuter.
Låt svala innan du har på glasyren!

Glasyr med kaffe & kakao
75 g smör
3/4 dl starkt bryggt kaffe
1,5 msk vaniljsocker
1/2 dl kakao
5 dl florsocker

Glasyr med citron 1 dl florsocker
Ca 2 matskedar smält smör
Citronsaft av 1/2 pressad citron

Smält smöret och blanda sedan samma alla ingredienserna i två olika skålar för de olika glasyrerna.
Låt stå svalt och "sätta sig" lite innan den bredes på kakan.

För att få den marmorerad gjorde jag som nedan:

Kakan utan glasyr.
La sen ett lager över hela kakan med den mörka glasyren

La strimmor med den ljusa glasyren

Tog en plast kniv och drog tvärsöver kakan & strimmorna

Drog sen diagonalt över hela kakan

Et voilà!

Dessa åker in i frysen (japp, det funkar att frysa dem med glasyren på.), men en och annan kommer jag bjuda mina föräldrar på när de kommer hit på fredag och ska hjälpa oss att röja lite buskar i trädgården.
Och givetvis sparar jag två smakprov uppe till mig och mannen ;)

Vimplar

Då rygg och fötter värker när jag stått upp en längre tid (tack och lov enda gravidkrämporna, hittills!) är det perfekt att sitta med pyssel. Nu har jag knåpat ihop två vimplar av stuvbitar jag hade hemma.
Vart jag ska ha dem vete tusan då såväl bebisrum, pysselrum och altan blivit prydda med vimplar ;)

tisdag 24 juni 2014

Cupcakes med vit chokladfrosting.. som är rosa!

För att fira min storasyster som tagit körkort tänkte jag bjuda på dekorerade muffins.
Receptet är en klassiker från när jag var liten, De sju små dvärgarnas muffins från en Disney kokbok.
Jag gjorde hälften av smeten rosa och blandande "vit" och rosa i formarna.
Frostingen är med vit choklad i vilket rundar av smaken perfekt! Söt och god, den döljer liksom philadelfian som är i. Valde att färga frostingen med rosa geléfärg även den.
Dekorerade med jordgubbsströssel och hyvlad vit choklad som jag petade ner.




Jag var lite snål med rosa färg på smeten som är i,
men den finns där :)



Recept för den som vill ha:

De sju små dvärgarnas muffins:
50 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 dl mjölk
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl

Smält smöret. Vispa ägg & socker poröst. I med smör & mjölk. Blanda de torra ingredienserna och ha ner de sist, rör ner det istället för att vispa ner det så blir de luftigare.
Häll i formar, ca 10-12 st. Grädda i 175 grader ca 15 minuter.

Frosting
50 g vit choklad
75 g smör
75 g philadelfia ost naturell
125 g florsocker

Smält chokladen i vattenbad eller mikro (25 sekunder x 2, rör emellan). Vispa smöret mjukt, i med chokladen & vispa ordentligt. Ha sen i florsocker & philadelfia (+ ev färg). Vispa ihop. Klart!


måndag 23 juni 2014

Förmiddagsfika

En ny rutin i min vardag ska nog bli förmiddagsfika. En hemmagjord latte (ja alltså mjölk värmd och vispad på spis och extra starkt bryggkaffe) samt häromdagens bakade kolakakor. En bok till detta så kan jag varva ner i soffan ett tag :)

lördag 21 juni 2014

Kolakakor

Idag blev det kolakaksbak. En riktigt god klassiker. Något som jag tycker är a och o    är bra råvaror, ekologiskt i den mån det går. I dessa kakor känner man verkligen vilken skillnad det gör med riktigt bra vaniljsocker mot billigt vanillinsocker. Kung markattas vaniljsocker är fantastiskt gott, och glasburken sparar jag när den är slut till framtida marmeladkok.

torsdag 19 juni 2014

Baka baka liten kaka. Och en bulle i ugnen.

Det blev en blogg tillslut.
Här hoppas jag kunna inspirera och visa vänner & familj & alla ni andra därute vad jag sysslar & pysslar med. Tidigare har jag nog irriterat genom att var och varannan dag lagt ut det jag skapat på facebook hi hi.

Just nu har det blivit en del bakning. Dessutom bakar jag just nu en bulle i ugnen :) Har precis gått hem från jobbet för att ladda och under tiden jag väntar på att bebis i magen ska titta ut så hinner jag nog fylla frysen med bakat :) Sex veckor kvar, om den kommer som beräknat.

Här kommer ett axplock av mina senaste bak- och skapelser. (utan recept & beskrivning dock).



Mixade cupcakes


Chokladsnittar doppade i vit choklad med strössel

Grahamsbullar

Cognacspralin & nöttryffel. Gjorda på en pralinkurs jag gick.

Cupcakes med frosting, på dem en utstansad blomma i sockerpasta som jag
penslade med ätbart silver och stämplade med clearstamp

Gjorde 50 studentmuffins på beställning.
Här ser ni de med blå frosting, gjorde även med gul frosting.
En liten studentvimpel pysslade jag & mannen ihop.

Klassisk sockerkaka spritsad med grädde i två färger.

Vit chokladkaka med citronsmak & korgspritsad grädde

Hejdå tårta till jobbet innan jag gick hem.
Vaniljkräm och hallon/kesella i den. Spritsad med rosa grädde och
garnerad med jordgubbar & strössel

Tvinnade vetebullar med choklad i, och ringlat på :)

Grahamsbaguetter.
Det var allt för nu. Så får vi se vad som dyker upp härnäst.
Trevlig midsommar på er!