onsdag 21 december 2016

Snabb kola med lakrits och vanilj

Gjorde en seg härlig kola som jag smaksatte med lakrits och vanilj. Enkel att göra och så galet god! Jag orkade inte slå in dem en och en så jag rullade in dem i remsor av bakplåtspapper och knöt bomullssnöre runt.

Till en sats kola

1 dl strösocker
0.5 dl sirap
25 gram smör

Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Tillsätt önskad smak.
Till vaniljkola: tillsätt 1 msk vaniljsocker
Till lakritskola: tillsätt 1 msk lakritspulver
Koka upp och låt koka försiktigt i cirka 5 minuter. Rör då och då.

Häll upp i en olje smord liten form. Jag hade en avlång sockerkaksform/brödform. Ställ svalt. Ta upp och skär i bitar. Slå in i bakplåtspapper.
Ät! :)

söndag 18 december 2016

Äppelkladdkaka

Första gången jag åt denna äppelkladdkaka var när min  syster bjöd på den, och oj vad god den var! Det gick inte att bara ta en bit! :)

Så här när det lackar mot jul är det mycket bakning med saffran, lingon och apelsin. Jag tycker att äpplen passar bra runt jul, men oftast förknippas dem med sommar.
Servera denna med lite grädde och vips så är den slut.


Äppelkladdkaka

175 gram smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk mald kanel
2,75 dl vetemjöl
2 skalade och rivna äpplen

Smält smöret. Vispa ner övriga ingredienser i den ordning de står. (Äpplena ska vara rivna på rivjärnets grova sida).

Smörj en springform ca 23 cm i diameter. Grädda i 175 grader cirka 25-30 minuter.g beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Avnjut med en klick grädde :)