Glad Lucia på er alla därite! Dagen till ära bjuder jag på ett recept på saftiga sockerkringlor med saffranssmak. Innan de ska avnjutas penslas de med smält smöt och doppas i socker, härligt gott!
Innan gräddning |
Sckerdränkta sötsaker |
Saffrans-sockerkringlor
25 gram jäst
100 gram smör
2 dl mjölk
2 äggulor
3 msk strösocker
2 aket saffran
0,5 tsk salt
0,75 tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl
Smör och socker att pensla och doppa i.
25 gram jäst
100 gram smör
2 dl mjölk
2 äggulor
3 msk strösocker
2 aket saffran
0,5 tsk salt
0,75 tsk hjorthornssalt
6-7 dl vetemjöl
Smör och socker att pensla och doppa i.
Smula jästen, smält smöret och ha ner mjölken. Låt bli något svalare än fingervarmt.
Lös upp jästen med mjölk/smöret. Ha i övriga ingredienser, men ha ner mjölet pö om pö. för mycekt mjöl gör degen torr, låt den vara lite klibbig (men inte rinnig såklart).
Jäs i ca 30 minuter,
Dela degen i 15 delar och rulla ut varje del till en längd, va 30-40 cm och forma till en kringla.
Låt jäsa igen ca 30 minuter.
Grädda sedan i 225 grader ca 10 minuter.
Smält smör och pensla kringlan samt doppa i socker när den ska ätas, (frys inte in dem smörade och sockrade, det blir ingen höjdare..)
Lös upp jästen med mjölk/smöret. Ha i övriga ingredienser, men ha ner mjölet pö om pö. för mycekt mjöl gör degen torr, låt den vara lite klibbig (men inte rinnig såklart).
Jäs i ca 30 minuter,
Dela degen i 15 delar och rulla ut varje del till en längd, va 30-40 cm och forma till en kringla.
Låt jäsa igen ca 30 minuter.
Grädda sedan i 225 grader ca 10 minuter.
Smält smör och pensla kringlan samt doppa i socker när den ska ätas, (frys inte in dem smörade och sockrade, det blir ingen höjdare..)
Mumsiga! :) /Jeanette
SvaraRadera