Jag gillar det här med kalljäsning, det liksom "sköter sig själv". Detta är första gången som jag gör kalljäst vetedeg, har tidigare bara gjort kalljäst matbröd.
Enkel utbakning och jäser och göttar till sig i kylen medan du sover (jag satte min deg på dagen och gräddade dem på kvällen, funkar prima det med Ett glas mjölk med nybakad kanelbulle framför TVn på kvällen är inte helt fel!
Enkel utbakning och jäser och göttar till sig i kylen medan du sover (jag satte min deg på dagen och gräddade dem på kvällen, funkar prima det med Ett glas mjölk med nybakad kanelbulle framför TVn på kvällen är inte helt fel!
Plåt innan gräddning |
Plåt efter gräddning |
Plåt innan gräddning |
Plåt efter gräddning |
Bulle innan gräddning... |
...samma bulle efter gräddning |
Ett hav av kanelbullar |
Bulle + mjölk = sant! |
Kalljästa kanelbullar
50 gram jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
1,5 tsk mortlad kardemumma (ger mer smak än färsigköpt mald)
1,25 dl strösocker
100 gram rumsvarmt smör
12-14 dl vetemjöl
5 dl kall mjölk
1 ägg
1,5 tsk mortlad kardemumma (ger mer smak än färsigköpt mald)
1,25 dl strösocker
100 gram rumsvarmt smör
12-14 dl vetemjöl
150 gram smör
1,25 dl strösocker
6 msk kanel (ös på bara! Kanelbullar ska smaka kaneligt :) )
1,25 dl strösocker
6 msk kanel (ös på bara! Kanelbullar ska smaka kaneligt :) )
Smula jästen och lös upp den med 1 dl kall mjölk. Tillsätt resten av mjölken. Ha ner ägg, kardemumma, socker och smöret som är skuret i kuber. Mixa. Ha sen ner mjöl lite i taget, för mycket mjöl ger torra bullar.
Ha ut hela degen på mjölat bord och kavla ut till en stor rektangel (har du ont om plats kan du dela degen i två).
Bred på smöret och strö på socker och kanel.
Rulla ihop degen till en lång rulle och skär i ca 2 cm bitar. Lägg i bullforrmar. Lägg plastfolie över bullarna (strama ej åt den!), ställ i kyl och låt jäsa 7-9 timmar.
Ha ut hela degen på mjölat bord och kavla ut till en stor rektangel (har du ont om plats kan du dela degen i två).
Bred på smöret och strö på socker och kanel.
Rulla ihop degen till en lång rulle och skär i ca 2 cm bitar. Lägg i bullforrmar. Lägg plastfolie över bullarna (strama ej åt den!), ställ i kyl och låt jäsa 7-9 timmar.
Ta fram plåtarna och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg. Jag strödde ena plåten med hackad mandel och andra plåten med hackad mandel och pärlsocker.
Grädda 10 minuter.
Klart!