torsdag 27 augusti 2015

Kalljästa kanelbullar

Jag gillar det här med kalljäsning, det liksom "sköter sig själv". Detta är första gången som jag gör kalljäst vetedeg, har tidigare bara gjort kalljäst matbröd.
Enkel utbakning och jäser och göttar till sig i kylen medan du sover (jag satte min deg på dagen och gräddade dem på kvällen, funkar prima det med  Ett glas mjölk med nybakad kanelbulle framför TVn på kvällen är inte helt fel!

Plåt innan gräddning
Plåt efter gräddning
Plåt innan gräddning
Plåt efter gräddning
Bulle innan gräddning...
...samma bulle efter gräddning
Ett hav av kanelbullar

Bulle + mjölk = sant!

Kalljästa kanelbullar
50 gram jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
1,5 tsk mortlad kardemumma (ger mer smak än färsigköpt mald)
1,25 dl strösocker
100 gram rumsvarmt smör
12-14 dl vetemjöl
150 gram smör
1,25 dl strösocker
6 msk kanel (ös på bara! Kanelbullar ska smaka kaneligt :) )
Smula jästen och lös upp den med 1 dl kall mjölk. Tillsätt resten av mjölken. Ha ner ägg,  kardemumma, socker och smöret som är skuret i kuber. Mixa. Ha sen ner mjöl lite i taget, för mycket mjöl  ger torra bullar.
Ha ut hela degen på mjölat bord och kavla ut till en stor rektangel (har du ont om plats kan du dela degen i två).
Bred på smöret och strö på socker och kanel.
Rulla ihop degen till en lång rulle och skär  i ca 2 cm bitar. Lägg i bullforrmar.  Lägg plastfolie över bullarna  (strama ej åt den!), ställ i kyl och låt jäsa 7-9 timmar.
Ta fram plåtarna och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ägg. Jag strödde ena plåten med hackad mandel och andra plåten med hackad mandel och pärlsocker.
Grädda 10 minuter.
Klart! 

onsdag 26 augusti 2015

Kort ettårskalas

Sen jag fick min son Jack känns det som om livet gått i ultrarapid. Han har utvecklats från ett litet knyte till en tuff liten kille med en stark vilja, som bjuder på härliga upptåg och skratt varje dag. När han skulle fylla ett bjöd vi in till kalas. Vi ville ju bjuda in många fler än vad vi fick plats med här hemma så vi fick begränsa oss lite. Jag gjorde (i mina ögon) enkla inbjudningskort som ändå var lite kalasiga och färgglada. Som botten valde jag papper som var naturbrunt, följde sen upp denna färg samt ballongerna på kuverten,

I ett senare blogginlägg bjuder jag på bakverken :)







måndag 24 augusti 2015

Kalljäst honungsbröd i långpanna















Kalljästa honungsrutor i långpanna (recept från Hembakat.se)

50 g jäst

6 dl mjölk, kall

3 dl havregryn

50 g smör, smält

2 msk honung

2 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

11–12 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR
1. På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner havregrynen och låt blandningen stå i några minuter. Tillsätt smör, honung, salt, grahamsmjöl och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Tryck ut degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skär den i rutor, 4 x 4 stycken. Pudra över vetemjöl med en sil. Täck degen med plastfolie och ställ den i kylskåpet över natten.
3. På morgonen: Ta ut plåten ur kylskåpet och ställ den i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–24 min. Det ska ha fin färg på ytan när det är klart. Låt brödet svalna under bakduk.

torsdag 20 augusti 2015

Röd vinbärsrutor

Tro't eller ej men nu är frysen tom på fikabröd här hemma, och så kan vi inte ha det! :)
Kaka  i långpanna går oftast fort att göra och man får ut mycket av en plåt. Detta blev en söt kaka, trots att den innehåller färska vinbär.
Jag pudrade på lite florsocker på de vi provsmakade (det måste man ju göra!). Resten frös jag in utan florsocker, det brukar klibba och smälta när det tinar annars.
Kan tänka mig att servera dessa med grädde eller vaniljsås också.







Röd vinbärskaka i långpanna

100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
3 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

3-4 dl rödavinbär
1/2 dl socker

Vispa smör, socker och ägg till en jämn porös smet.
Ha ner de torra ingredienserna (som du blandad noga först).
Häll på bakplåtspappersklädd plåt va 30x40 cm
Blada socker och röda vinbär, strö dem över smeten och grädda sen kakan ca 25 minuter
Låt svalna och skär i bitar. Pudra över lite florsocker med hjälp av en sil eller tesil.


måndag 17 augusti 2015

Kolakakor med chokladbitar

Varför köpa kakor på Subway eller McDonalds när man kan göra liknande godingar enkelt själv? Dessa knapriga kolakakor med chokladbitar i är himmelskt goda till en kopp kaffe.

Innan gräddning



Efter grädding

En trave godbitar



Kolakakor med chokladbitar

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram grovhackad mörk choklad

Blanda smör med socker, vaniljsocker och sirap. Blanda de torra ingredienserna och ha i dem.
Blanda ner chokladen sist. 
Rulla till 16 st bollar och lägg i formar (jag hade större med låg kant), eller direkt på baklåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 15-18 minuter



torsdag 13 augusti 2015

Från egen trädgård

Älskar att ta til vara på det som finns ute i vår trädgård. Vinbär, röda och svarta, har jag redan tagit tillvara på och gjort saft, gelé och kaka.
De vita vinbären är kvar att plocka, de är sötare så kanske en marmelad?
Äplena på äppelträdet är på gång så dem väntar jag på, dp blir det saft, äppelmos och äppelpajer att frysa in.



Litet gäng av det jag gjort

tisdag 11 augusti 2015

Choklad- och jordnötsrutor. Nyttiga!

Så här i semestertider blir det lätt att man äter mer sött och gott än vanligt, så idag gjorde jag en god och nyttig kaka. Den ger mer energi än sockerkick :)
Rutorna innehåller inget socker, smör eller vitt mjöl. Dessutom valde jag ett jordnötssmör som var utan tillsatt socker och salt. Rutorna var saftiga och smaken av kaffe och jordnötssmöret var de som framträdde mest tycker jag.
(Går dessutom bra att frysa in om så önskas)


Pumpakärnorna

Jordnötssmöret. Var dock något lös i konsistensen.

En oskuren kaka
Nyttiga gobitar
Såååå god!!!


Botten
1,5 dl sötmandel
400 gram urkärnade färska dadlar
0.5 dl kakao
0.75 dl havregryn
1 tsk vaniljpulver (ger mer smak än vaniljsocker)
0.5 dl starkt kaffe
Topping
0.75 dl jordnötssmör, osötat
0.75 dl pumpakärnor
0.75 dl kokos
Rosta mandlarna  i 225 grader ca 8 minuter, grovhacka dem eller mixa. Ha ner dadlarna i en mixer tills det blir en stor "massa". Ha sen i resten av ingredienserna. Bred ut på bakplåtspapper till en kaka ca 20×30 cm.
Bred på jordnötssmör och häll sen på pumpakärnor och kokos. Skär i bitar i önskad storlek. Förvara i kyl.

onsdag 5 augusti 2015

Rabarber- och äppelrutor

Denna paj/rutor är gudomligt goda. Hemligheten med just denna fyllning är att jag kokar upp den lite så äpplen ovh rabarber vattnar ur sig lite och mjuknar, Sockret gör det sen sött och maizenan att fyllningen inte blir rinnig.
Vansinnigt god! Jag åt en ruta även dagen efter jag gjorde dem och de smakade lika gott då (även utan vaniljsås, tänka sig!);

Fyllning på spisen
Botten
Med fyllning och smul
Färdiggräddad och skuren i bitar
Redo att fikas på!

En hög med rutor

Rabarber- och äppelrutor

Botten + smuldeg
200 gram smör
210 gram strösocker
375 gram vetemjöl
5 gram bakpulver
1 ägg 
1 tsk malen kanel

Smöra en form ca 25x30 cm och fäst bakplåtspapper i den.
Skär det rumsvarma smöret i tärningar och blanda ner övriga ingredienser, se till att bakpulvret är noga blandat med mjölet. Ha ner hälften av degen i formen och jämna till ytan.
Gör fyllningen.


Fyllning
50 gram strösocker
1msk maizena majsstärkelse
2 skalade och skivade äpplen
2 rabarberstänger (mina var ca 40 cm långa), skalade och skivade
2 msk vatten

Lägg äppel- och rabarberbitar i en kastrull, tillsätt vattnet. Låt detta värmas upp och koka ca 2 minuter så det mjuknar lite, Blanda sockret och maizenan, ha ner detta i kastrullen och blanda noga.
Häll fyllningen över degen i formen och smula sist över resterande halvan av degen.
Grädda kakan i 180 grader varmluft (ca 200 grader vanlig ugn) i cirka 40 minuter.

Skär i önskad storlek på bitar. Serveras gärna med vaniljsås eller glass. Eller grädde :)

Träd med fågelholksbelysning

I Jacks rum ville jag göra något roligt mot den vita väggen och samtidigt få in belysning, Efter lite inspirations-sökande på nätet blev det till att måla ett enklare träd, utan blad och krusiduller, och på den sätta en fågelholk som jag målade i en utstickande färg och satte en LED-slinga i. Jag borrade ett extra hål baktill på holken så att ljusslingan kunde fästas i därifrån. En del av slingan sitter även klistrad utanpå en del av holkens baksida, så det lyser upp baktill och skapar ett djup.
Det ska vara roligt och kreativt i ett barnrum, tycker jag i alla fall :)


Målat på väggen med blyertspenna, maskat och målat konturer.

Målat!

Börjat dra bort lite maskeringstejp - spännande!

Holken med LED-slingan på plats

Klart!

En liten pippi är allt som saknas :)